Kontakt

Varje år dumpas miljoner ton skräp i världens hav, som så småningom skapar stora plastansamlingar som flyter runt i de största haven.  Mer och mer varje år uppmärksammas problemen med marint skräp. Skräpet är skadligt för både djur och människor och år 2050 befarar forskarna att det finns mer plast än fisk i haven.

Även hos oss runt Östersjön finns mängder av skräp. Framförallt engångsartiklar av plast, cigarettfimpar och plastpåsar. Drygt 80 % av skräpet kommer från land, och havet befinner sig längst ner på stegen som mottagare av skräpet från land.

Men du kan vara med och göra skillnad! Delta i kampanjen Städa Åland. Under maj månad fokuserar vi på marint skräp och strandstädning. Städa en strand nära dig och rapportera till oss, i slutet av månaden sammanställer vi hur mycket skräp som samlats in.

Samla familjen, kompisgänget eller kollegorna och ger dig ut på en skräputflykt!

SÅ HÄR RAPPORTERAR DU SKRÄP:

1. Skriv ut en passlig mängd skräpblanketter. Du kan också hämta blanketter och påsar (från och med maj) på Ålands Natur & Miljös kontor på Simonsgränd.

2. Packa fikakorgen, kom ihåg mycket vatten om det är varmt ute!

3. Det bästa sättet att samla skräp och rapportera det är att jobba i grupper på 2–3 personer.

4. En i gruppen skriver ner på blanketten hurdant skräp som samlas in. De andra plockar skräp och berättar för ”sekreteraren” vilken sorts skräp de hittar och hur mycket. Skräpet räknas styckevis och redovisas på blanketten genom att dra streck. Alternativt så räknar ni antalet påsar.

5. Ta gärna en före- och efter bild och lägg upp på sociala medier med #städaåland och #trashtag.

6. Gå hem till datorn och fyll i formuläret var ni plockat samt vad ni hittat. Eller skicka blanketten till Städa Ålands projektledare genom scanna in den per e-post eller med posten. Vi uppdaterar sedan på kartan var ni städat!

HÄR KAN DU HÄMTA PÅSAR OCH BLANKETTER: 

Ålands Natur & Miljös kansli på Simonsgränd
Ålandsbankens citykontor
Nonna Rina
Saltviks kommunkansli
Brändö kommunkansli
Lappo Handelslag
Brändö andelshandel

ATT TÄNKA PÅ:

Runt om på Åland finns fågelskyddsområden med landstigningsförbud uner maj månad, vilka områden det gäller kan du läsa här.
Läs mer om allemansrätten här.